Kulturenkät i HD 2009

Helsingborgs Dagblad skickade 2009 ut ett antal frågor till samtliga då varande riksdagsledamöter. Efter ett antal påminnelser svarade jag i brevform, med lite personliga tankar och reflektioner. Tänkte att tidningen kunde plocka ut mina svar från texten. Men så blev det icke. Texten, mitt brev, publicerades ord för ord den 11 mars 2009. Först i tidningen och sedan i bokform där samtliga riksdagsledamöters svar fanns med.I vilket fall här är mitt brev:

"Rolf K Nilsson är full av Baltic Bar-intryck"
"Just nu är hjärnan full av intrycken från generalrepet av 'Baltic Bar - sånger från Östersjön', på Länsteatern på Gotland. Det är i skrivande stund mindre än tolv timmar jag såg den. Eva Gröndahl har regisserat och det var riktigt, riktigt bra. Borde fler än gotlänningarna få möjlighet att se och framför allt höra. Är möjligen som ordförande i länsteaterns styrelse part i målet. Men strunt samma!

Till Dina frågor. Detta är en näst intill omöjlig uppgift att svara ärligt på. Att det har tagit tid betyder bara att jag inte har kunnat bestämma mig. Men nu ska jag försöka. En titel, jag tror det är boktitel som Du är ute efter. OK Stieg Trenters böcker om Harry Friberg. Men sedan dyker då Agatha Christie upp i minnet, och William Somerset Maugham. Theodor Kallifatides är också en favorit; inte minst böckerna om hans barndom. Jag glömmer ju Jolo. För sjutton Jolo! - Kåserier, romaner och reportage. 'De tre från Haparanda' är en höjdare! Ett verk. Kan det handla om musik? Svårt komma på ett verk. Lättare hitta artister. Men OK. Beatles vita album, Vivaldis 'Årstiderna'. Artister som definitivt platsar in; The Seekers, Small Faces, Who, Glenn Miller, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Buddy Holly, Bellman, Evert Taube… Det går inte. Tittar på mina CD-skivor. Varför nämner jag inte Supertramp, Genesis eller Jethro Tull? Eller den på 70-talet rätt kända gruppen Amazing Blondel. Har med hjälp av goda vänner hittat fyra LP med gruppen. Tröttnar aldrig att lyssna på dem.

En kulturhändelse. Just nu i detta skrivande ögonblick tänker jag på när jag 1980 var i USA och gick runt på Disneyland. Kommer fram till en stor scen som är sänkt ner i marken. En stor orkester sitter där med mest äldre män. En åldring står längst fram och viftar med en pinne. Förmodligen dirigenten. Jag sätter mig ner för att lyssna. Plötsligt spelas det Glenn Miller-musik. Och ännu bättre blev det när dirigenten började sjunga. Rösten i högtalaren förklarade sedan att det var Tex Beneke som sjöng och som ledde resterna av Glenn Millers gamla orkester. Tala om känsla. Tex Beneke är alltså han som sjunger i Glenn Miller-versionen av 'Chattanoooga Cho Cho'.

En konsert/en skiva. Har jag väl redan nämnt med ovanstående och med mina favoritskivartister.

En utställning. Än en gång, de finns så många. Säkert något av vad som visat på Louisiana utanför Helsingör. Gillar svartvita fotoutställningar.
Varför inte en teaterförställning och /eller en film? Har två teaterförställningar att välja på. Båda på Stadsteatern i Helsingborg. 'Cabaret' med Lil Terselius som Sally Bowles. Eller Nils Poppe som Tevje i 'Spelman på taket'. Poppe suverän i rollen.

Film. Kanske det enklaste om man inte tänker efter utan tar den som dyker upp först i minnet. 'Casablanca' med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman. Sedan är det ju extra feststämning framför TV:n när någon av Bröderna Marx filmer visas. Kanske både för långt och för många alternativ. Men, så är det…"

.