onsdag 9 november 2011

Mer än lunchunderhållning!

Precis hemkommen efter en scenlunch på Gotlands länsteater. Asiatisk soppa på borden och Stefan Andersson på scen. Utsålt.
När Stefan Andersson plötsligt dök upp i radioapparaterna på 90-talet trodde jag han var engelsman. Dessutom gillade jag hans låtar väldigt bra. Sedan visade det sig att han var svensk och att han kom från Göteborg. Jag lyssnar fortfarande med stor tillfredställelse på ”Dear God”, ”Under a low ceilinged sky” och ”Catch the Moon”. Men de senaste åren har jag haft noll koll på vad han sysslat med. Men nu vet jag bättre.
Stefan Andersson har skrivit musik och gjort svenska texter med historisk anknytning. Föreställningen jag nyss haft nöjet att se och höra handlade om Gustav III:s uppgång och fall. I koncentrat, med musik, med sång och med sammanfattande prat till publiken mellan visorna. En väldigt bra mix som publiken också tog till sig. Nu var Stefan Andersson (th på bilden)på inte helt ensam på scen, med sig hade han Magnus Thörnqvist (tv på bilden) och tillsammans utgjorde de två en skicklig, samspelad och – endast i positiv bemärkelse – trivsam duo. Stefan Anderssons ödmjuka framtoning går hem – i alla fall hos mig.
Stefan Anderssons senaste CD handlar om Gustav III och om Anckarström. Anckarström som satt i husarrest i Visby för förtal av kungen. Och det var musik ifrån denna föreställningen var uppbyggd kring. Förutom extranumret om de bohuslänska soldaterna som fick ro Sverige runt med kanoner till Finska viken – och sedan hem igen. Den finns med på hans förra CD med utgångspunkt från Marstrands fästning.

Ju mer jag tänker på det desto mer nöjd blir jag med vad jag fått uppleva under dagens lunch. En historielektion, bra musik, bra sång, bra underhållning, skratt och eftertanke. Alltihop kombinerat med god mat och trevligt sällskap. Hittills har detta varit en bra dag!

Rolf K Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar